уторак, 13. март 2012.

IZBORI SE ZA IZBOR

Zbunio sam vas naslovom, priznajte. Ovako glup naslov, međutim, sasvim dolikuje perpetuum mobile opservaciji posle koje nećete biti nimalo pametniji, kao što nisam ni ja, iako o svemu razmišljam već mesecima.

Elem, spremaju nam se izbori, za Đurđevdan. Vole naši diktatori da gađaju verske praznike, to ti je. Onaj pre glasanja turao za Nikoljdan... Samo da još Maneken, kao, preseče da li će o istom trošku raspisati i predsedničke. Da napaćena Srbija uštedi. Cvrc Milojka, što bi rekao onaj čijem liku se Maneken potajno divi i čija kopija želi da postane. Ove narandžaste štetočine su toliko raskućile, neslućeno potrošile, nemerljivo upropastile i konačno nikadznano nas zadužile, da mi priča o uštedi glede predsedničkih izbora izgleda ovako: "Četiri godine smo urinirali po vama (Jelena Trivan nije morala čak ni da čučne), a sad tražimo kantu za smeće da u nju, a ne na vas, bacimo guz papir kojim smo se brisnuli".

Dakle, kera ne laje zbog sela. Kera kevće jer mu se osladilo omašćivanje brka na Andrićevom vencu, pa hoće da se još jedared dočepa svog opijata, dok još ima kakvu-takvu šansu za to. Jer, sada Srbadiji, zaluđenoj latino, turskim i indijskim serijama, Grand paradama, Đoranjima žene i ostalim "rijaliti" sranjima... ceni da još može da proda ideju kako ćemo uskoro, za tričavih desetak godina, u EU (i da to, jelte, rešava sve naše probleme) i kako je blagostanje uz Fijat tu iza ćoška, samo rukom da manemo... Dodajmo tom spisku izbornih aduta i večitu vaginalnu zahvalnost jer je pomilovao Lauševića, a nekako se u pravo vreme namestila i godišnjica Zoranovog ubistva (s čim u vezi je ispitivana svačija uloga sem Bokina, interesantno), što se uvek lepo može iskoristiti u rejting svrhe i onda mirno zaboraviti.

Već koliko za pola godine, kad narandžasta opsena krene da se raspada, kad počnu masovna otpuštanja, zatvaranja preduzeća, kad stanu penzije, kad počnu prave nestašice, a za ono čega ima zalepe monopolske cene... biće mnogo teže uzeti mandat na šarenu lažu i žuljanje dupeta u kombajnu. A ostao je još jedan mandat, red je da se iskoristi, pre nego se palica preda Đilasu.

E sad, ponešen uspehom vođe čopora, na čije je lupanje šakom o astal, dvared, više od polovine žena u Srbiji doživelo orgazam (izmereno by Šaper; Krle - kako Tanjug javlja - nije bio tako srećan), oglasio se i Onaj-kome-treba-zabraniti-da-se-slika-bez-jabuke-u-ustima. Vratio se očas u slavne devedesete svoje banditske organizacije, bacio se u "militari luk", cimnuo koju da dobije na hrabrosti i žestini, i napao na Vođu čopora lično. Računica jasna. Klimakterične dame željne orgazma uz stisak vratnih žila, napaljeni JNA i ravnogorski kafanski ratnici, ČakNoris klinci i navijači... Oni, bre, vole kad je to tako grubo, muški, energično, kad nemaš zenta čak ni Local Kluniju da saspeš u brk, iako uvek može da te upita "a koferče, a koferče"...

I to bi bila tako lepa standardnosrpska predizborna bajka, da nije surove istine. Sve je to lepo dogovoreno na kanabetu. Istom onom, o kom su drugari s B92 onomad sa sprdnjom pisali, kad na jednom njegovom kraju nije sedeo njihov protegee. Dakle: glasno "ploooop" koje se čulo kad su BoTa i Onaj-kome-treba-zabraniti-da-se-slika-bez-jabuke-u-ustima izvadili jedan drugom jezik iz uveta, u stvari, samo je predstava. Još jedan rialiti šou.

I što je najbitnije: cela ova predstava (i dalje) je u svrhu poentiranja na parlamentarnim izborima. BoTa i Onaj-kome-treba-zabraniti-da-se-slika-bez-jabuke-u-ustima ne "gađaju" istu ciljnu grupu. I tu je poenta. Mali Sloba time može da pokupi samo neke zalutale i obezglavljene vadikale i neke naprednjake nedovoljno definisanog seksualno-političkog identiteta. Što će reći: možda i pokupi Vjericu Radetu kod Plavog mosta, ali će Trivanka uprkos tome ipak ući u Klunijev "audi" iako je svesna da će joj tu dildo biti neophodan alat.

I sad, nu muke. Za koga glasati? I da li uopšte glasati? Odgovor je: ne znam! Meni nekako liči na ono - šta god uradiš, jedno kajanje ti ne gine. Pre 11 godina imali smo izbor, negde videli soluciju, bolje rešenje... Sad... Sad zaista verujem da će biti "Sjaši Kurta da uzjaši Murta". Jer među njima postoji pakt o nenapadanju, crvena granica koja se ne sme preći. Za ove narandžaste znamo kakvi su, želimo im ne samo da siđu sa vlasti, već dugogodišnje robije... Ali, nema nagoveštaja da su oni drugi sposobni, pošteni, autoritarni, diplomate, ugledni, sa znanjem, idejama... Uostalom, i oni su imali priliku da se pokažu, i "pokazali" su se. A rešenje nije ni ignorisanje glasanja ili poništavanje listića, jer će tako naš glas opet - ali posredno - doći tamo gde ne želimo.

Pa, ako imate ideju šta raditi, javite. Rado ću saslušati predloge. I uraditi po svome. To je ovde popularno.

8 коментара:

Spop је рекао...

Pa iskreno, dati glas ovim zutacima sada, posle svega, posle toliko izneverenih nada i snova, predstavljao bi cist mazohizam nad zdravim razumom.
E sad alternative nisu neke, ali trenutna vlast mora biti kaznjena - gubitkom vlasti na pocetku, a posle sta ko zasluzi pred sudovima.
Slazem se da nije neki izbor, al. jbg. menjacemo i njih za 4 godine, od ovih se leba necemo najesti. Imali su sansu...

Wayman је рекао...

Pu, taman sam se pripremio za report narodnoj vlasti! Elem, moj predlog bi pre bio svrsishodan Izbornoj Komisiji. Ja sam za ugradjivanje javnih toaleta neposredno uz biraccku kutiju! Na taj nacin bi i mi ostali mogli ostaviti neki znak na papiricu sta mislimo o kandidatima. Za sada nam je to ustavno pravo uskraceno. Pa ako neko ovo cita, nek reaguje! p.s. nemam nista protiv da Djilas uradi tender. Ko razume, shvatice

Неко Други је рекао...

EDEN propaganda!!!! :D :D :D

vegi.vegi је рекао...

Ih, ni ti ne mozes da u celu politicku situaciju ne ubacis i navijace... Izgleda da su za sve u ovoj drzavi navijaci ili krivi ili zasluzni, kako se sta i za koga uzme. Ispadosmo navijacka drzava u kojoj navijaci odlucuju o svemu. A da li se neko zapitao da stav navijaca nije stav naroda? Kad je padao Sloba, kada se protestvovalo zbog Kosova itd, nisu navijaci isli kao navijaci, vec kao deo naroda. I ja sam dobijao batine od Slobine policije, kao gradjanin Srbije, ne kao navijac, iako sam batine dobijao na utakmicama, ali tada je jedino mesto gde je narod mogao da se skupi, a da Sloba nema uticaj da to zabrani, i da "otpeva" svoje misljenje bila utakmica. Danas su to opet utakmice, ali ne zato sto se sada ne dozvoljavaju mitinzi ili slicno, vec sto nema ni jedna, od opozicionih partija, koja bi mogla da privuce masu na neki miting, pa opet narod nezadovoljstvo iskazuje na utakmicama, posto se ponovo na utakmicama jedino moze izraziti slobodna volja naroda. Onda televizija, novinari i ostali placenici rezima (Slobinog ili Tadijinog, isto je) za svako sranje u ovoj drzavi okrive navijace, ubace poneke svoje ljude da naprave nesto ludacko (prebijanje Hrvata, ubistvo Tatona...) i kazu "eto vidite, sve sami divljaci, nece valjda oni da vam odredjuju ko vodi drzavu?"
I tako, saga o zlim navijacima se nastavlja, predstavljeni su samo kao horda koja ide ulicom i gleda koga ce da premlati, da srusi neciji Beograd (zanimljivo, ovoj vlasti nije bio problem da ruse Beograd kada su dolazili na vlast, a TV B92 je dodelio plakatu zahvalnosti Delijama zarad rusenja Milosevica, danas su te iste Delije samo horda narkomanskih zavisnika)... Ovoj drzavi nisu krivi ni tajkuni, ni "kontravezni biznismeni", ni vestacko odrzavanje evra, ni saradnja sa Tacijem, ni polupriznavanje Kosova, u ovoj drzavi su jedini krivci za ovakvo stanje navijaci, horda, zlo presvete Srbije.
A sutra, kada dodje neki novi peti oktobar, opet ce se svi uzdati u Grobare i Delije... A navijaci smo svi mi, kome je dosta ovog sranja, samo sto svoje nezadovoljstvo iskazujemo kroz pesmu i neki vid otpora, jos jedino na tribinama ima muda da neko nesto kaze, svi ostali su upali u apatiju...

P.S. Da i ovde ima "navijacka stranka", za nju bi glasao. :P

Небојша је рекао...

Vegi, druze, si cuo za sarkazam? :)

Maki је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Maki је рекао...

Jes' vala, cista EDEN propaganda! Priznaj, ko te bre placa... hushkachu jedan neopevani??? :)))

Elem, imam jednu sugestiju: da se umesto "Onaj-kome-treba-zabraniti-da-se-slika-bez-jabuke-u-ustima" koristi prigodna skracenica "OKTZDSSBJUU".
Prvo, krace je i preglednije pa se samim tim potrosi manje vremena na citanje. Drugo, sad je moderno kritikovati tudje blogerske kreacije i menjati im pausalno tekstove svojim sugestijama! :PPP

A sto se tice glasanja... hmmm... ja cu opet da crtam Chicha Glishu. Znam, nije mi neko resenje, ali i sam si rekao... bolje trenutno nije na vidiku!

Rimotar је рекао...

Ova vlast mora da ode, da se hlade malo, podsete Djindjica o kome pricaju bajke. A ako je ovo njegov put koji oni bastine, onda smo ga nagrabusili. Problem je sto ce DS u vlasti ostati, po meni, gotovo sigurno. Moraju, inace ce mozda da ih apse. Prodaju se i radikalima i narodnjacima, ldp, svima koji bi hteli da se omaste... Nece sa Kostunjavim jer je on ipak sa malo glasova, a kao distanciraju se jer je, kao, on ucestvovao u atentatu. A ubistvo premijera je pre svega sramota za njegove drugove, koji su ga onda "cuvali" a sad im samo mrtav odgovara.
Elem, naprednjaci su - nit smrdi nit mirise, vecito tuzni a uvek drugi. To im odgovara, ali ako sad ne uzmu vlast, ni promena imena partije im nece vise nikad pomoci. Mogli su ove izbore, glat da uzmu, al su ga mnogo umeksali, pa su "spali" :)
Sigurno ne bih glasao za vadikale i Cedomirove, jer su im lideri izraubovani i iskompromitovani. Mada neke ideje su im dobre, ekstremne na oba pola.
Mozda bude iznenadjenje pojava Dveri, i to bi u mom razmisljanju bio interesantan tip, ali odakle su i ko to finansira?
Kostunica je uvek bio moj favorit ali brate, samo malo vise akcije i mrdanja. Zato i ne verujem u pricu oko atentata, vec samo u nesposobnoj i beskrupuloznoj vlasti. Zato i vise nije moj kruzic na lsiti.
I za kraj jos jedan potajni favorit je Ljajic, ali samo u domenu fantastike. Mozda bi to bio lep pokusaj uspostavljanja kakve takve levice. Ali, ovo je Srbija a on je Musliman, pa se to verovatno reflektuje i na njegov pohod na vlast.
Moja opcija je da ili da izvedem decu koja ce da saraju po listicima. Ili, kada bi postojao malo vise ludila u svim nasim glavama, da svi precrtamo listice, da ih bude jedno 10 posto. Ja bih se, da sam vlast, tada ozbiljno razmisljao sta radim ovom narodu.
Eto, nemam pojma sto me ovo ponelo da napisem, al pratim te pa ko velim malo da se eksponiram, kroz tudji blog. :)