четвртак, 28. новембар 2013.

НОВИНАРСКО (НЕ)АУТОРСКО (НЕ)ДЕЛО


Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину (ЗИС) припремило измене Закона о ауторским и сродним правима, којима предвиђа да се “дневне новости и друге вести које имају карактер медијских информација” убудуће не сматрају ауторским делима!

"Сјајно" решење у склопу плана за потпуно убијање новинарства у Србији! Не знам под чијим утицајем - да ли, рецимо, новокомпонованих медијских могула, "газда" и тајкуна, који о медијима знају таман толико да им зацакле окице кад осете лаке новце, а пиша се смежура кад лова престане да пристиже; или, рецимо, новокомпонованих "уредника", којима је идеално решење да се преписивање озакони, како би мирни могли да "уштину" на платама и хонорарима и одатле финансирају сопствено алкохолисање и нерад, осим рукохватања подобних сарадница за задњице и друге екстремитете.






Море, да вам маму мамину, свима на гомилу! Бандо разбојника! Серем вам се на памет, школе које сте завршили, морал и поштење!

Новинарски (реч, глас, снимак, фотографија...) рад је оригинално ауторско дело, и сасвим је небитно колике је дужине и да ли је информација потенцијално доступна и другима који се баве истим послом.




И уместо да се форсира стварање ауторских дела - како би се ово преписивачко бављење неуких људи (који се лажно представљају као новинари) стварношћу и креирање копија за чију су поплаву заслужни само и искључиво политичари и "бизмизменови", искоренило - ради се супротно. Широм се отварају врата даљој варваризацији медијског простора, свођењу медија и информације на хипнотизерске "риалити шоу" програме и њихово препричавање, банализацији квалитетне медијске информације и обесхрабривању и дестимулисању сваког ауторског новинарства.

Ви, "господо" политичари и тајкуни, овиме у ствари желите да у срце новинарства забијете глогов колац, и тиме коначно добијете оно на чему већ дуго радите: да медији у Србији буду само ваше огласне табле и да вас не дирају,  а опозицију/конкуренцију да "закаче" само кад вама дуне и под вашим инструкцијама. Јер, сутра ће опозиција бити власт, а конкуренција партнер...

Нема коментара: