среда, 22. октобар 2008.

Uvek nam je neko drugi kriv

(preuzeto sa Minijatura, gde je objavljeno 16.10.2008.)



(Ili: Gde smo pogresili?)


1. Kostunica je pogresio 2000. posle pobede na izborima na kojima crnogorski vladajuci blok (iz opravdanih razloga!)nije ucestvovao. Valjalo je da ode za Podgoricu i dogovori se sa DPS-om (citaj: Djukanovicem) o opstanku zajednice, novim izborima, resavanju problema, umesto sto je pustio da stvari teku niz vodu i inatio se u Milosevicevom fazonu. To je samo dodatno udaljilo CG od Srbije. Znaci: krivica Beograda!

2. Kada su Crnogorci najavili (legalan, u skladu sa Poveljom) referendum o nezavisnosti, pogresio je Tadic. Umesto raspirivanja anti-Crnogorskog raspolozenja u Srbiji, valjalo je da pre referenduma saopsti da ce Srbija biti prva drzava, koja ce priznati samostalnu Crnu Goru, ako tako tamosnja vecina odluci, ali i da ce drzavljani eventualno nezavisne Crne Gore onda imati u Srbiji isti status kao drzavljani svih drugih stranih drzava (studiranje, lecenje i sl.). Pa bi CG znala o cemu zaista odlucuje, a dve drzave imale bi sasvim ciste odnose i korektnu osnovu za novi pocetak, sa granicom izmedju, jer Srbi ne bi mrzeli Crnogorce sto ovi uzivaju prava koja im je drzava Srbija dala, a Crnogorci ne bi mrzeli Srbe sto im se prece na drzavotvornom putu. I ovo je krivica Beograda!

3. Kada su Crnogorci uveli "ekolosku taksu", zabranu unosenja hrane i druge mere, pogresila je vlada u Beogradu: valjalo je da Srbija odgovori slicnim merama: ulazno-izlazne i transferske takse, uvozno-izvozne carine, poskupljenje avio saobracaja... Pravo je drzave Srbije da zastiti svoje interese, jednako pravu Crne Gore da stiti svoje: i to bi bilo u obostranom interesu, jer Crna Gora hoce elitni turizam bez "paprikara", a Srbija bi pomogla da "paprikari" ne dolaze u CG, vec da letuju na drugim destinacijama. Da, i Crnogorci bi onda zaobilazili Srbiju, ali, to je cena "elitnog turizma". Nije uvedeno? Krivica Beograda.

4. Kada je Podgorica priznala nezavisnost Kosova, osim sto je nesrecna Anka Vojvodic gromoglasno proterana iz Beograda, valjalo je primeniti retorziju, uvesti mere iz t. 2. i 3. i formirati "crnu listu" crnogorskih politicara (oni taj americki metod razumeju, bliski su sa Amerikom). I umesto kategoricne i ponosne poruke delanjem u stilu "trazili ste - gledajte", nekakva spodoba Cvetkovic (rekose da je premijer Srbije?) izjavljuje kako ce se privredna saradnja sa CG nastaviti!? Mozda zato sto je Delta Miskovic bio pocasni gost na otvaranju Milovog Univerziteta Donja Gorica, ili zato sto Srbija tesko zavisi od privrede Crne Gore, pa se drugacije ne moze preziveti? Dakle, krivica Beograda.

Kazu, nece protiv gradjana Crne Gore. Istina, nije obicna "raja" kriva za poteze vlade. Ali, oni su tu vladu birali, pa ako im se ne svidjaju posledice rada te vlade - neka je menjaju! A ako im se svidja, neka im je sa srecom.

Нема коментара: